Mobilně a už ne jinak …

Mobilně … jinak už to nejde. Za poslední rok v návštěvách na mojeip.cz ztrácí desktopy -7% a naopak mobily nabraly 45% a tablety 19%. Rovněž Flash už nepoužívá cca 20% všech návštěvníků a u mobilních zařízení je to téměř 100%. I když desktopy přes sedmi procentní ztrátu drží 90% podíl v návštěvnost, samozřejmě nelze  10% uživatelů přes mobilní zařízení ignorovat … právě naopak, výsledkem jsou kompletně responzivní stránky + přibylo pár dalších vychytávek, které jsou v rámci dostupných technologií zjistitelné (operační systém, rozlišení obrazovky, aktivní JavaScript a cookies, atd.). Nově také testuji rychlost připojení v HTML5, který nepotřebuje ke svému spuštění Flash, skvěle pracuje na iPhone, Ipad, Android, Windows a jiných mobilních zařízeních, ale také na klasických počítačích. Test je ve stádiu beta.

Pokud se Vám cokoliv nezdá, budu rád za tip (ať už na chybu, nebo přidání nové funkce). Rád bych požádal i o rychlou zpětnou vazbu:

Jste spokojeni ze změnou na responzivní design?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

 

PS: Od spuštění www.mojeip.cz (registrace 04.01.2006) uběhlo téměř 10 let. Připomínám si tak posledních 5 verzí:

 

Jedna z prvních verzí v roce 2006:

2006-1

Stále v roce 2006:

2006-9

Ještě v roce 2006 byla vytvořena verze, která vydržela až do roku 2010:

2006-12

Někde na přelomu července a srpna 2010 byla nasazena verze, která s drobnými úpravami vydržela až do dubna 2013:

2010-9

Od dubna 2013 do května 2015 byla k vidění tato verze:

mojeip_2015_old

Tak, to bylo malé ohlédnutí za historií mojeip.cz

 

2 komentáře u „Mobilně a už ne jinak …

  1. mark213321

    A to počkejte až objevíte ANGULAR a PWA, to se teprve budete dojat možnostmi dnešního webu 🙂 Není problém dělat dnes responzivní weby tak aby se při spuštění chovaly jako mobilní aplikace a dokonce je bylo možné je jedním klepnutím na ikonu „přidat na plochu“ rovnou nainstalovat. Není to fake, není to jen odkaz na stránku, on skutečně ten PWA web stáhne do mobilnu a udělá z něj aplikaci (dokonce ho pak najdete i ve správci aplikací a můžete ho odinstalovat a výhodou je, že takto stažená PWA web aplikace funguje i offline a může házet notifikace, má přístup ke všem senzorům telefonu, no prostě paráda 🙂 co dnes web dokáže – už je to mnohem dál, než čím nás překvapil nástup html5, už jsme zas mnohem dál )

    1. Pouhý kontranázor, nic víc...

      Jako programátor jsem z responsive zhnusen. Ne kvůli nutnosti, i když i to je diskutabilní. Hnus Velebnosti je systém jak psát čistý kód stránky. Nabaluje se balast a i když si hraji s minimalizací kódu, tak dnes když chci udělat web „Hello World!“, má klidně 25 kB přestože obsah v UTF8 jen 16B.
      Co pak píše mark213321 je opravdový problém k zamyšlení.
      Je už to léta, co jsem odmítl používat smart voloviny, z internetu věcí už čpí jen kopřivka. Celý ten luxus vidím jen jako klec zlatější zlaté.
      Nejodpornější je automatizovaný přístup k jednotlivým součástkám/blokům zařízení.
      Samozřejmě chápu úžasně krásné možnosti. Chválit bych je mohl pouze v ideálním světě.
      Na svých stránkách responsive (víceméně) podporuji, páč gůgl mi spamuje maily. Jinak bych se na to asi vykašlal. 10% mobiláků je pro mne prd ve větru. I 50% by bylo ještě nehodno pozornosti a to především kvůli stále děra a děra a děravějšímu Androidu. A nenávídím živočišně špehování a zneužívání cizích věcí (např. gůgl s javascriptem zlepšuje svou ekoimage a planetu to stojí 15x víc spotřeby elektřiny) a nesnáším, když se z jednoduchých věcí dělají složité, je-li to zbytečné. Máme 100x rychlejší net než před deseti lety, počítače 30x rychlejší. Přesto se průměrná stránka zobrazí stále za stejnou dobu a to je, o čem hlavně píšu. Špehování je dnes už ohraná skladba, již nikdo nechce slyšeti již.

      Nejsem jen kverulant, spoustu novinek vítám a cením. Příspěvek jepsán jako zamyšlení, jako protinázor. Ale neútočný.
      Nezapomínejme myslet.
      Děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *